Programare online Rezultate Analize Contact Whatsapp

Fibroza pulmonară; Boli pulmonare interstițiale (Interstitial Lung Diseases – ILD)

23-08-2024

Bolile pulmonare interstițiale (ILD) sunt un grup de afecțini pulmonare cronice, progresive, care provoacă inflamația si cicatrizarea țestului pulmonar (fibroza pulmonară). Fără tratament, aceste boli duc la deteriorarea semnificativă (si adesea IREVERSIBILĂ) a plămânilor. Astfel apar dificultați la respiratie (dispnee), tuse iritativă, oboseală, dependență de aparat de oxigen si deces.

Diagnosticul precoce al bolilor pulmonare interstitiale

Un diagnostic precoce duce la începerea tratamentului in faza de inceput a bolii, putând astfel intârzia si chiar preveni complicatille.

Imagistica medicală este esențială in diagnosticarea si gestionarea ILD, deoarece permite medicilor sa detecteze si sa monitorizeze aceste afectiuni mai eficient. Radiografiile, tomografiile computerizate (CT) si tomografiile computerizate de naltă rezolutie (HRCT) oferă informații esentiale despre gradul de afectare a plămânilor (fibroza pulmonara) si eventuala progresie a bolii

Imagistica in fibroza pulmonara – ce se foloseste: radiografia toracica, CT (HRCT) sau RMN?

Radiografia toracică este de obicei primul pas. Deși poate identifica modificãri pulmonare generale, radiografia toracica nu oferă detaliile necesare pentru un diagnostic clar. Astfel, utilitatea investigației constă in ridicarea suspiciunii de fibroză pulmonară si monitorizarea modificărilor in timp.

Scanările CT si mai ales HRCT (CT de inaltă rezoluție) oferă imagini mult mai detaliate ale plamânilor decât radiografia toracică. HRCT poate detecta modificãri minime ale țesutului pulmonar si modele specifice, cum ar fi cicatrizarea (fibroza pulmonară), care ajută la identificarea tipului si stadiului bolii.

RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) poate ajuta la caracterizarea funcției pulmonare, vascularizației, precum si la cuantificarea leziunilor de fibroză pulmonară. Este o metodă puțin folosită datorita procedurii mai lente, inconfortabile pentru pacient, riscului de a obține imagini modificate de miscarile toracice si costului ridicat.

Dacă se suspicionează fibroza pulmonară sau altă boală pulmonară interstițială, efectuarea PRECOCE a unei scanari imagistice de calitate poate salva o viată.