Centrul medical Medview este dotat cu un echipament de ultimă generație, SIEMENS Altea, cu cel mai mare diametru al tubului (70 cm), îmbunătățind confortul pacientului și făcând examinarea mult mai accesibilă pentru persoanele claustrofobe și pentru cele supraponderale.

Aparatul include toată gama de antene și bobine specializate pentru fiecare regiune a corpului, asigurând o acuratețe înaltă a imaginilor.

În ce constă examinarea?
Pregătire: Înainte de examinare, pacientul trebuie să se asigure că nu are obiecte metalice asupra lui, deoarece acestea pot interfera cu câmpul magnetic. De asemenea, este important să informeze personalul medical despre orice implanturi metalice, dispozitive medicale sau alte condiții care ar putea afecta calitatea imaginilor de RMN.
Poziționare: Pacientul va fi așezat pe masa de examinare care se va deplasa în interiorul tubului aparatului. Este important să rămână nemișcat pe toată durata examinării pentru a obține imagini de bună calitate.
Substanța de contrast: În unele cazuri, este necesară administrarea unei substanțe de contrast prin injectare intravenoasă pentru a îmbunătăți vizualizarea anumitor structuri sau leziuni. În cazul administrării substanței de contrast, este necesară testarea funcției renale (creatinină și uree), premergător examinării.
Comunicare: În timpul examinării, pacientul va fi în contact permanent cu personalul medical prin intermediul mijloacelor audio/video. Pentru diminuarea disconfortului produs de sunetul aparatului, pacientului i se va pune la dispoziție căști cu muzică ambientală.
Durata examinării: Scanarea variază în funcție de tipul de examinare și de segmentul care trebuie examinat. Durata examinării variază între 20 și 60 de minute.
Rezultate: Interpretarea examinărilor este realizată de o echipă de medici radiologi cu vastă experiență în tipul de investigație efectuat.
Principalele tipuri de investigații RMN/IRM:
RMN cardiac: Este modalitatea imagistică avansată de evaluare a structurilor inimii și a vaselor de sânge. Are indicație în diagnosticarea patologiilor valvulare, inflamatorii, ischemice, tumorale și al malformațiilor cardio-vasculare.
RMN cerebral: Această examinare este utilizată pentru a vizualiza în detaliu creierul și structurile adiacente, cum ar fi nervii cranieni și vasele de sânge. Se recomandă în următoarele situații: diagnosticul accidentelor vasculare cerebrale, a tumorilor, investigarea unor simptome neurologice (cefalee, amețeli, tulburări de vedere sau vorbire), identificarea unor leziuni sau anomalii ale vaselor de sânge cerebrale (anevrisme, malformații), evaluarea proceselor inflamatorii sau a infecțiilor cerebrale, diagnosticul epilepsiei și investigarea în cadrul unor boli neuro-degenerative (boala Parkinson, scleroza multiplă).
RMN de coloană vertebrală: Este recomandată în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor coloanei vertebrale, cum ar fi: hernia de disc, stenoza de canal vertebral și tumori spinale.
RMN de abdomen: Este utilizată în evaluarea organelor interne ale abdomenului (ficatul, pancreasul, rinichii, splina). Examinarea are indicație în diagnosticarea tumorilor, proceselor inflamatorii și vasculare.
RMN hepatic cu Primovist: Este o investigație ce folosește o substanță de contrast specifică, utilizată pentru a furniza imagini detaliate ale ficatului. Are indicație în diagnosticarea diverselor formațiuni tumorale hepatice.
MRCP: Are indicație în investigarea veziculei biliare, a căilor biliare și a pancreasului. Are indicație în diagnosticul litiazei biliare, a tumorilor de căi biliare și pancreatice, respectiv în patologia inflamatorie ale acestora.
RMN-Entero: Este modalitatea de investigație neinvazivă de elecție a intestinului subțire, fiind indicată în diagnosticarea bolilor inflamatorii sau tumorale.
RMN pelvis: Examinarea are indicație în evaluarea organelor pelvine (uter, ovare, vezică urinară, rect, prostată, testicule), în diagnosticarea tumorilor și a proceselor inflamatorii.
RMN-Defecografia: Examinarea este recomandată pacienților cu incontinență fecală și urinară. Este o modalitate de diagnostic dinamic în disfuncțiile planșeului pelvin.
RMN de sân: Este cea mai sensibilă metodă imagistică utilizată în diagnosticul cancerului de sân. Examinarea este complementară ecografiei și mamografiei, cu aport diagnostic semnificativ în detectarea și analiza leziunilor foarte mici.
RMN musculo-scheletal: Are indicație în analizarea structurilor componente ale articulațiilor, mușchilor și structurilor osoase. Este utilizat în diagnosticul: artrozelor, artritelor, tumorilor osoase sau de părți moi, traumatisme.
Recomandari legate de efectuarea unei examinări RMN:
- Înainte de examinare prezentați toate documentele medicale și investigațiile anterioare.
- În cazul efectuării unui RMN cu substanță de contrast, la momentul programării se va comunica analizele de sânge de care aveți nevoie, respectiv pregătirea necesară înainte de examinare.
Limitele examinarii RMN:
Claustrofobia: persoanele cu anxietate pentru spații închise pot prezenta un disconfort în timpul examinării.
Pacemaker: în prezent pacemaker-ul nu mai reprezintă o contraindicație absolută atâta timp cât pacientul se prezintă la medicul cardiolog înaintea efectuării examinării RMN pentru ajustarea dispozitivului.
Stenturi și proteze metalice în corp: Nu reprezintă o contraindicație pentru efectuarea examinării RMN decât în cazuri limitate.
Corpi straini metalici (schije): În unele cazuri pot reprezenta o contraindicație atunci când acestea sunt localizate în aria de examinare.