Tomografia Computerizată CT
Tomografia computerizată CT reprezintă o metodă imagistică avansată, non-invazivă, cu o durată de scanare rapidă ce permite obținerea de imagini detaliate ale structurilor anatomice examinate
Tomografia computerizată CT reprezintă o metodă imagistică avansată, non-invazivă, cu o durată de scanare rapidă ce permite obținerea de imagini detaliate ale structurilor anatomice examinate
Centrul medical Medview are la dispoziție aparat CT de ultimă generație SIEMENS SOMATOM X.cite 128, dotat cu softuri integrate și inteligența artificială pentru a obține imagini de înaltă rezoluție folosind nivelul optim de radiații în funcție de specificul investigației.
Prin intermediul imaginilor obținute prin CT, se pot vizualiza în detaliu structurile osoase, organele interne, vasele de sânge și alte țesuturi moi. Examinarea este folosită în identificarea diferitelor afecțiuni precum cele vasculare, tumorale, inflamatorii sau posttraumatice.
În ce constă examinarea?
Aparatul CT este alcătuit dintr-un tub circular, respectiv o masă de examinare. În timpul investigației, pacientul va fi așezat pe masa de examinare, care se va deplasa automat în interiorul tubului. Pacientul va fi supravegheat pe toată durata examinării.
Pentru examinările cu substanță de contrast, este necesară montarea unei branule iar pacientul necesită analize pentru evaluarea funcției renale (uree și creatinină).Timp de câteva secunde de la injectarea substanței de contrast este normală senzația de căldură în corp, respectiv nevoia de a urina. Acestea sunt doar mici efecte secundare ale injectării , care îi vor fi explicate pacientului pe larg înainte de începerea examinării. Anterior investigației cu substanță de contrast, pacientului i se recomandă repaus alimentar de aproximativ 3-4 ore.
Pacienții sunt rugați să informeze echipa medicală despre orice reacție alergică în antecedente.
Principalele tipuri de investigații CT:
Angiografie-CT: Reprezintă metoda de investigație a vaselor de sânge din diferite parți ale corpului și are următoarele indicații: identificarea stenozelor, ocluziilor sau anevrismelor patului vascular; diagnosticul leziunilor vasculare posttraumatice; evaluarea leziunilor coronariene; evaluarea fluxului sanguin în transplanturile de organe; diagnosticarea trombozelor venoase.
CT cerebral: Este examinarea imagistică de prima intenție utilizată în urgențe în cazul unui traumatism cranian sau în suspiciunea unui accident vascular cerebral.
CT torace: Examinarea este indicată în cazul suspiciunii de tumori bronho-pulmonare, infecții (pneumonii), malformații, hemoragii sau embolii pulmonare.
CT abdominal și pelvis: Această examinare oferă detalii despre organele interne precum ficatul, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinară și ansele intestinale. Are indicație în detectarea unor leziuni tumorale (primare sau secundare), infecții, traumatisme sau patologie vasculară.
CT Coronarografia: Reprezintă metoda imagistică de evaluare a structurilor cardiace, vasele de sânge (artere coronare, aorta, artere pulmonare, vene pulmonare). Se recomandă în diagnosticarea patologiei coronariene (ateroscleroza, malformații); monitorizarea stenturilor și by-pasurilor coronariene; malformațiilor cardio-vasculare; patologiei valvulare (TAVI); tumorilor cardiace; evaluarea anatomiei cardiace înainte de proceduri intervenționale (ablație).
Riscuri și contraindicații ale examinării CT:
Expunerea la radiații X – examinarea CT este o examinare iradiantă însă beneficiile aduse diagnosticarii pacientului sunt mult mai mari decât riscul potențial al radiațiilor.
Reacții alergice cunoscute la substanțele iodate – apar foarte rar, la aproximativ 1% dintre cazuri pot apărea reacții alergice minore, reacțiile severe care necesită tratament medical de urgență fiind extrem de rare (1 la 10.000 de cazuri). La pacienții cunoscuți cu alergii în antecedente se recomandă testarea alergologică la substanța de contrast.
Insuficienta renală– pacienții care prezintă alterarea funcției renale pot să reprezinte o contraindicație a injectării substanței de contrast.
Hipertiroidismul– este necesar un aviz endocrinologic înainte de efectuarea unei examinări CT cu substanță de contrast iodat.
Programare online
Completeaza mai jos numele si numarul de telefon iar un reprezentant MedView Center te va contacta in cel mai scurt timp.
"*" indicates required fields
Prețurile afisate pe site sunt cele standard. Vă rugăm să verificati actualitatea acestora in momentul efectuării programarii (0377 900 200)